MAGNEZ

niedobor-magnezuW nocy męczą nas poty i nieprzyjemne sny, rano budzimy się zmęczeni i rozbici. Odczuwamy krótkotrwałe bolesne kurcze łydek, mrowienie w kończynach, nerwowo drga powieka. Nagle bez powodu dopada nas kołatanie serca, zawroty i bóle głowy...?

Jeśli jednocześnie jesteśmy rozdrażnieni, trudno nam się skoncentrować, mamy zmienne nastroje - prawie pewne, że naszemu organizmowi brakuje magnezu! Nie lekceważymy tych sygnałów, bo jego niedobór może prowadzić do wielu chorób tj. zaburzeń nerwicowych, arytmii serca i osłabienia odporności.

Jak podaje SFD magnez uczestniczy razem z wapniem w funkcjonowaniu tkanki nerwowej i mięśniowej.
Pozostaje w dynamicznej równowadze z wapniem. Nadmierne spożycie magnezu w stosunku do wapnia hamuje wzrost kości.
Magnez poprawia również wchłanianie potasu dlatego popularne jest łączenie w preparatach magnezu i potasu (np. Aspargin).
Jeśli chodzi o przyswajanie magnezu z pokarmów to jest dobrze przyswajany jeżeli ilość wapnia w pokarmach jest dwa razy większa od ilości magnezu. Bardzo dobrze się wchłania w obecności białka i laktozy.

 

Dla dobrego przyswajania magnezu ważna jest forma chemiczna, w jakiej występuje.
Preparaty magnezu mogą mieć formę połączeń nieorganicznych np. chlorki, tlenki, węglany. Najwyżej jednak cenione ze względu na łatwość przyswajania przez organizm są połączenia pierwiastka z kwasami organicznymi tzw. chelaty.

Wchłanianie magnezu odbywa się w jelicie cienkim.

Stwierdzono również, że najłatwiej wchłaniane są przez błonę komórkową jelita tzw. uwodnione chelaty metali z kwasem asparginowym.
Asparaginiany metali, w tym magnezu powstają w jelicie cienkim w wyniku reakcji kwasu asparginowego z jonami magnezu (które powstały z rozpadu chlorków, węglanów, itp. w środowisku wodnym jelita). Warunkiem jest znaczna kwasowość środowiska jelita i zasobność w diecie białek zwierzęcych - podstawowego źródła aminokwasów w czasie wchłaniania magnezu i innych jonów metali. Ponadto wchłanianiu sprzyjają: witamina B6, E i D, tłuszcze nienasycone, obecność sodu, itd. Jednak nawet wówczas przyswajalność cennego dla zdrowia pierwiastka jest stosunkowo nieduża.
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego asparginianu magnezu. Asparginiany są związkami trwałymi i nie ulegają rozpadowi nawet w bardzo kwaśnym soku żołądkowym, a błony kosmków jelitowych nie stanowią przeszkody utrudniającej wchłanianie, tak jak innym solom magnezu.
W połączeniu z kwasem asparginowym magnez zostaje łatwo wchłonięty do organizmu i w tym związku jest transportowany we krwi do wielu komórek.
Asparginiany - np. Filomag B6, Laktomag B6, Magnefar B6.
Mleczany - np. Magne B6, MB6, Maglek B6.
Cytryniany - np. Magnez Hi-tec.

Nie bierzemy pod uwagę tlenków (np. Magnex 300mg, Mbe), chlorów (np. Slow Mag B6 - często reklamowany w pismach kulturystycznych) i węglanów (np. Zdrowit, Magnezin). Jeśli więc uprawiamy dużo sportów, oprócz codziennej dawki odpowiedniego magnezu pijmy dużo wody nie źródlanej, ale mineralnej, tam z pewnością będzie więcej magnezu, potasu, sodu i  nnych niezbędnych pierwiastków niż w wodzie źródlanej.

Nowości na stronie

Hipo, izo czy hipertoniki?
Podczas wysiłku fizycznego powinno się zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu oraz uzupełnienie makroelementów dlatego też warto zwrócić uwagę na przyjmowane płyny. Osoby trenu
NAJCZĘSTRZE BŁĘDY TRENINGOWE
1. CZAS Błąd podstawowy, który popełniają niemalże wszyscy. Zbyt długie treningi siłowe, po 1,5 godziny i więcej. Poprawnie wykonany trening maksymalnie 1 godzinę. Później wytwarza
NOWOROCZNE POSTANOWIENIA
Po raz enty czyli JAK WYTRWAĆ... :-) Początek nowego roku, po zastawionym świątecznym stole, wtedy to większość z nas postanawia ze wzmożoną siłą wziąć się za swoją sylwetkę, ko